Asbesti oireet koostuvat pääasiassa erilaisista hengitystieoireista. Pahimmassa ja ikävimmässä tapauksessa pitkä aikainen altistuminen voi aiheuttaa plakkitaudin, asbestoosin tai syövän. Asbestin ei kuitenkaan tulisi aiheuttaa oireita tai välitöntä vaaraa terveydelle, jos se pysyy rakenteisiin sidottuna materiaalina. Jos kuitenkin epäilet altistuneesi asbestille, ota välittömästi yhteyttä omaan lääkäriisi. Lisäksi jos epäilet kotonasi piilevän asbestia, tai edessä on ennen vuotta -94 rakennetun talon saneeraushanke, ota yhteyttä oman alueesi luvanvaraiseen toimijaan ja teetä kohteelle asbestikartoitus ja tarvittaessa asbestianalyysi. Tämän jälkeen kohteessa voidaan teettää kartoituksen pohjalta suunniteltu, asbestin turvallinen poisto ja pinnoitus tai kotelointi.

Löydä luvanvarainen toimija asbestitöihin

Altistuminen asbestille on vaarallista

Asbesti on kuitumaista silikaattimineraalia, jonka kuviteltiin pitkään olevan hyvä ja jopa turvallinen rakennusmateriaali. Näin ollen sitä käytettiin hyvin laajasti esimerkiksi putkistoissa, muovimatoissa, ilmastointikanavissa, kaakeleissa, ovissa sekä julkisivumateriaaleissa. Kuitenkin 1970-luvun jälkeen terveyshaitat alkoivat käydä ilmeisiksi. Vankka kuva turvallisuudesta perustuikin pitkälti siihen, ettei asbesti tosiaan ole terveydelle vaarallista ollessaan sidottuna rakennusmateriaaleihin. Ongelmat konkretisoituvat vasta siinä vaiheessa, kun edessä on rakenteiden purku- tai korjaustyöt. Tällöin kun asbesti murenee ja pääsee ilmaan irrallisina kuituina, jotka hengittäessä päätyvät kehon sisälle esimerkiksi keuhkoihin. Lopulta pidempi altistuminen voi johtaa myös erinäisiin asbesti oireisiin.

Asbestista aiheutuvat oireet vaihtelevat yksilöllisesti

Asbesti oireet koostuvat usein vaihtelevan laajuisista hengitystieoireista. Näin ollen esimerkiksi asbestoosista aiheutuvat oireet koostuvat hyvin yleismaailmallisista, kuten esimerkiksi yskimisestä ja hengenahdistuksesta kehon ollessa rasituksen alla. Toisaalta taas asbestoosi voi olla myös täysin oireeton. Vastoin yleisiä uskomuksia, iho-oireita altistuminen ei kuitenkaan aiheita.

Erityisen katalan ja vaarallisen materiaalista tekee kuitenkin se, että asbesti oireet ja sairaudet ilmenevät usein hyvinkin suurella viiveellä kuten esimerkiksi vasta 10 – 40 vuoden kuluttua altistumisesta. Näiden kuluvien vuosien aikana asbesti onkin jo ehtinyt aiheuttaa jatkuvaa soluärsytystä, joka johtaa lopulta erinäisiin sairauksiin. Aiemmin hyvinkin yleisesti käytetty rakennusmateriaali aiheuttaa juuri tästä johtuen Suomessa vieläkin noin runsaat sata kuolemaa vuosittain, kun remonttien ja purkutöiden ohessa on hengitetty rakenteista vapautunutta asbestipölyä.

Asbestityöt Suomessa

Täysin turvallista altistumisrajaa asbestipölylle ei tunneta, vaikka yleisesti katsotaan ettei hetkellinen altistuminen ole kuitenkaan vaarallista. Altistumisen ja asbestin aiheuttamien ensioireiden välillä saattaa myös kulua parhaimmillaan jopa 10 – 30 vuotta. Tämä johtuu siitä, että asbestikuidut eivät liukene biologisesti eli keho ei pysty niiltä suojautumaan tai kykene niitä itse poistamaan. Näin ollen ne jäävät kehoon pitkäksi aikaa, jolloin myös altistuminen pitkittyy.

Asbestoosi

Asbestialtistumisen nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä suurempi ja pitkäkestoisempi altistuminen on ollut, sitä todennäköisemmin myös sairauksia kehittyy. Lyhytkestoisena asbestipölyn hengittäminen johtaa usein keuhkopussin paksuuntumaan, joka on onneksi yleisempi ja vaarattomampi keuhkomuutos. Pitkäaikainen altistuminen voi kuitenkin lopulta aiheuttaa myös asbestoosin, joka on hengenahdistusta aiheuttava pölykeuhkosairaus. Pahimmassa tapauksessa oireet voivat myös kehittyä keuhko- tai vatsaontelonsyöväksi.

Asbestista ei koidu terveydelle haittaa, kun purut hoitaa ammattilainen

Kuten jo yllä mainitsimme, altistuminen asbestille on yleisintä materiaalia käsiteltäessä kuten esimerkiksi asbestipurkutöiden yhteydessä. Kun siis vanhempaan ennen 1994 rakennettuun rakennukseen suunnitellaan saneeraustöitä, tulee ennen korjaustöiden aloittamista laatia luvanvaraisen alan ammattilaisen avulla asbestikartoitus. Tällöin kun voidaan varmistaa, missä asbestia saattaisi sijaita ja samalla tehdä tarkat purkusuunnitelmat, jotta asbestikuituja ei ympäristöön pääse. Samalla tulee huolehtia, ettei asbestia jää hengitysilmaan myöskään purkutöiden jälkeen yli sallitun 0,01 kuitua/cm³ rajan.

Löydä asbestitöihin luotettava kumppani kilpailuttamalla

Jotta asbesti ei siis aiheuttaisi vaaraa sinun terveydellesi tai lähiympäristöllesi, valitse kartoituksen ja purkutöiden toteuttajaksi vain alan osaava ja luvanvarainen ammattilainen. Luotettavan ja ammattitaitoisen kumppanin asbestitöihin pääkaupunkiseudulta löydät onneksi helposti ja nopeasti Asbestipurku Helsinki -palvelun avulla. Kilpailutus on samalla helppoa, nopeaa ja täysin maksutonta – kun olet täyttänyt alla olevan lomakkeen, saat räätälöidyn tarjouksen suoraan sähköpostiisi. Lomakkeen täyttäminen ei myöskään sido sinua tarjouksen hyväksymiseen.

Kilpailuta paras purkuyritys alla olevalla lomakkeella

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.